ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΤΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΙΤΗΣ
Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων περίπου νοτιοδυτικά της Λαμίας βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Οίτης. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής κηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός από το 1966 με σκοπό την προστασία και διατήρηση της χλωρίδας, της πανίδας και των ιδιαιτέρων γεωμορφολογικών και άλλων χαρακτηριστικών της, που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Η συνολική έκταση του Εθνικού Δρυμού Οίτης ανέρχεται περίπου σε 70.000 στρέμματα και βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Οίτης. Χαρακτηρίζεται από έντονα ορεινή μορφολογία, καθώς διασχίζεται από βαθιές χαράδρες. Περιλαμβάνει ακόμα ένα μεγάλο οροπέδιο σε υψόμετρο 2.000 μέτρα και απόκρημνες δασωμένες πλαγιές με φαράγγια που βλέπουν βόρεια την κοιλάδα του Σπερχειού.
Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Οίτης περιλαμβάνει τους πιο όμορφους και αντιπροσωπευτικούς βιότοπους της Οίτης. Κυριαρχούν οι εκτεταμένες ανοιχτές τοποθεσίες της Κεφαλληνιακής ελάτης (ABIES CEPHALONIKA) που εναλλάσσονται με λιβάδια, γυμνά υψώματα και πολύ εντυπωσιακά φαράγγια. Άφθονα νερά όλο το χρόνο πηγάζουν από πολλές πηγές και κυκλοφορούν παντού σε ρυάκια. Επίσης, έχουν εντοπιστεί στο Δρυμό 156 είδη μικρών και μεγάλων πτηνών.
Για την παρουσίαση όλων των στοιχείων του Εθνικού Δρυμού Οίτης ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης.
(Χατζημαρκάκη, 2003)
OITH (πηγή: Κορμάζου Παρασκευή)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙΤΗΣ
Κατά το έτος 1985 άρχισαν οι εργασίες δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οίτης στους πρόποδες του ομώνυμου όρους και μέσα στον χώρο του Εκτροφείου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, που απέχει από τον Εθνικό Δρυμό 20 χιλιόμετρα περίπου. Η συνδρομή του τότε Ηγούμενου Γερμανού Δημάκου και των μοναχών στην ίδρυση του Μουσείου ήταν ανυπολόγιστη.
Το Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Οίτης είναι ένα διώροφο κτίριο, εμπλουτισμένο με τη χλωρίδα και την πανίδα της Οίτης και παρέχει πληροφορίες που έχουν σχέση με τη Γεωλογία, την Παλαιοντολογία, την Κλιματολογία, την Εδαφολογία και την Οικολογία της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Επίσης, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και Μουσείο Εκτροφείου Θηραμάτων της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.
Στόχος του Μουσείου στο σύνολό του είναι να εμπνεύσει στον επισκέπτη τον σεβασμό και την αγάπη για τη φύση και να του εμφυσήσει την ιδέα της αλληλεξάρτησης και της ενότητας όλων των στοιχείων της, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης και δημιουργικής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση γενικότερα.
(Ζαμάνης)
Σχετικές ιστοσελίδες: