slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

ΤΟ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ

Στα αρχαία χρόνια η περιοχή του Λιανοκλαδίου κατοικούνταν από τους Αινιάνες, οι οποίοι έδρευαν στην ευρύτερη περιοχή της Υπάτης. Μετά την υποταγή τους στους Ρωμαίους, τέθηκαν τα σύνορα ανάμεσα στην Υπάτη και στη Λαμία, τα οποία διατηρήθηκαν για πολλά χρόνια. Η περιοχή του Λιανοκλαδίου βρισκόταν στη σφαίρα επιρροής της Υπάτης και, κατά την τουρκοκρατία, στον «καζά Πατρατζικίου (επαρχία Υπάτης)».

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το Λιανοκλάδι ήταν ορμητήριο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά ο Ιάκωβος Πολυλάς στα σχόλιά του στο ποίημα του Διονύσιου Σολωμού για τον Λόρδο Μπάϋρον αναφέρει ότι εξαιτίας της «συνδρομής της φύσης», ενός κεραυνού δηλαδή, καταστράφηκαν τριακόσιες κάσες φυσέκια και σκοτώθηκαν 180 Τούρκοι που τις φυλούσαν  στο Λιανοκλάδι.

Πηγή εικόνας: Κορμάζου Παρασκευή

Με την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους και τη χάραξη των συνόρων, κατά τη Διάσκεψη του Λονδίνου (30 Αυγούστου 1832), το Λιανοκλάδι απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και ανήκε πια στην επαρχία Φθιώτιδος, μετά τη συγχώνευσή της με την επαρχία του Πατρατζικίου. Ανήκε αρχικά στον Δήμο Παραχελωϊτών, στη συνέχεια στον Δήμο Μακρακώμης και στη συνέχεια και πάλι στον Δήμο  Παραχελωϊτών. Το 1912 ιδρύθηκε η Κοινότητα Λιανοκλαδίου και το 1997 ιδρύθηκε ο Δήμος Λιανοκλαδίου, ο οποίος αποτελούνταν από τις τέως κοινότητες Αμουρίου, Ζηλευτού, Λιανοκλαδίου, Μοσχοκαρυάς και Στύρφακας. Ο Δήμος Λιανοκλαδίου καταργήθηκε το 2010 με την ένταξή του στον Δήμο Λαμίας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που θυμίζει σε πανελλήνιο επίπεδο την περιοχή του Λιανοκλαδίου είναι ο ομώνυμος Σιδηροδρομικός Σταθμός, που βρίσκεται πλησίον του χωριού, το οποίο ονομάζεται «Σταυρός».

(Νάτσιος, 2001)

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ (πηγή: https://anemi.lib.uoc.gr/)

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΛΑ (πηγή: https://anemi.lib.uoc.gr/)