slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στην ιστορία της Λαμίας ο όρος «Κάστρο» ήταν κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σε μία επιστολή του πάπα Ιννοκέντιου Γ΄ στις αρχές του 13ου μ.Χ. αιώνα αναφέρεται ως «Castrum de Situm super Ravenica», δηλαδή το Κάστρο του Ζητουνίου πάνω από τη Ραβένικα, μία μεσαιωνική πόλη που πρέπει να ήταν κοντά στο Αυλάκι.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (πηγή: Κορμάζου Παρασκευή)

Το 1204 μ.Χ. ο φράγκος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιος ο Μομφερρατικός συνέστησε τη «Βαρωνία» του Ζητουνίου και παραχώρησε το Κάστρο στο τάγμα των Ναϊτών.

Το 1217 μ.Χ. ο Δεσπότης της Ηπείρου Θεόδωρος Άγγελος Κομνηνός φαίνεται ότι κατέλαβε το Κάστρο του Ζητουνίου και έδιωξε τους Φράγκους.

Το 1275 μ.Χ. ο Ιωάννης Άγγελος Κομνηνός, Δεσπότης της Θεσσαλίας και των Νέων Πατρών (Υπάτης), έδωσε ως προίκα το Κάστρο στην κόρη του Ελένη για τον γάμο της με τον Δούκα των Αθηνών, Γουλιέλμο Ντε Λα Ρος.

Το 1311 μ.Χ. το Κάστρο πέρασε στην κυριαρχία των Καταλανών και εμφανίζεται με το όνομα  «Castro ή  Castri Citonis».

Το 1446 μ.Χ. οι Τούρκοι κατέλαβαν το Κάστρο. Το 1833 μ.Χ. με τη Συνθήκη του Λονδίνου απελευθερώθηκε και παραδόθηκε στον ελληνικό στρατό.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Με Βασιλικό Διάταγμα της 26ης Φεβρουαρίου 1922 το Κάστρο της Λαμίας κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΦΕΚ 28-1922 (πηγή: Εθνικό Τυπογραφείο)

Στις μέρες μας στο κτίριο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας.

(Παπακωνσταντίνου, 2009)