slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ένας από τους σπουδαιότερους και γνωστότερους μυθικούς υπερήρωες ήταν ο Ηρακλής, η ζωή του οποίου συσχετίστηκε άρρηκτα με την περιοχή του Δήμου Λαμιέων.

Ο Ηρακλής με τη δράση του εξύμνησε τη σωματική ισχύ και τελικά τη θεοποίησε στο πρόσωπό του. Ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης, που ήταν η γυναίκα του Αμφιτρύονα, του βασιλιά των Θηβών. Ο Δίας προσέλαβε τη μορφή του Αμφυτρύονα και έτσι εξαπάτησε την Αλκμήνη. Όσο χρόνο η Αλκμήνη ήταν έγκυος στον Ηρακλή, ήταν έγκυος και η Νικίππη, η βασίλισσα του Άργους. Αυτή τελικά λόγω της Ήρας γέννησε γρηγορότερα τον Ευρυσθέα, ο οποίος εξυπηρετώντας τις μνησικακίες της θεάς επέβαλε στον Ηρακλή βαρύτατες δοκιμασίες, τους γνωστούς δώδεκα άθλους.

Πηγή εικόνας: http://ebooks.edu.gr/

Όταν γεννήθηκε ο ήρωας, η Ήρα από την ζήλεια της έβαλε στο κρεβάτι του δύο υπερμεγέθη φίδια, τα οποία όμως εξουδετέρωσε ο Ηρακλής, αν και ήταν μωρό. Άλλη μυθική ιστορία, βέβαια, αναφέρει ότι η Ήρα θήλασε τον Ηρακλή και, επειδή έπεσε λίγο από το γάλα της στον ουρανό, σχηματίστηκε ο γαλαξίας.

Το όνομα του Ηρακλή συνδέθηκε με τα μεγαλειώδη κατορθώματά του. Ένα από αυτά, λιγότερο γνωστό, συντελέστηκε κοντά στην περιοχή των Θερμοπυλών, στην οποία ο Ηρακλής  σύχναζε αρκετές φορές. Μάλιστα οι θερμές πηγές των Θερμοπυλών ήταν αφιερωμένες στον ήρωα, καθώς θεωρούνταν ότι δημιουργήθηκαν από τον Ήφαιστο για να λούζεται ο Ηρακλής. Στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως, δρούσαν δύο τρομεροί ληστές, οι Κέκρωπες, που τρομοκρατούσαν τους γύρω κατοίκους.  Οι Κέκρωπες προσπάθησαν ακόμη και να κλέψουν τα όπλα του Ηρακλή κάποια φορά που κοιμόταν κοντά στις πηγές. Ο Ηρακλής πολύ εύκολα τους ακινητοποίησε και τους κρέμασε από τα πόδια σε ένα ξύλο και τους κουβαλούσε με τα πόδια προς τα κάτω. Στο τέλος, όμως, τους λυπήθηκε και τους απελευθέρωσε, αφού του υποσχέθηκαν ότι θα σταματήσουν τις ληστείες.

Άρρηκτα δεμένο, όμως, με την περιοχή του Δήμου Λαμίας είναι το τέλος του Ηρακλή. Μετά την ολοκλήρωση των δώδεκα άθλων του και άλλων αγαθοεργιών, αποφάσισε να αφοσιωθεί στη δημιουργία της οικογένειάς του. Ήρθε σε αντιπαράθεση με τον ποταμό Αχελώο για μια γυναίκα, τη Διηάνειρα, την οποία τελικά κέρδισε ο Ηρακλής και την παντρεύτηκε. Στη συνέχεια, αυτοεξορίστηκε με τη Δηιάνειρα στην περιοχή του βασιλιά της Τραχίνας, Κύηκα. Καθώς, όμως, πλησίαζε στην Τραχίνα, αναγκάστηκε να περάσει τον ποταμό Εύηνο. Εκεί πορθμέας ήταν ο Κένταυρος Νέσσος, που πήρε στους ώμους του τη Δηιάνειρα, για να την περάσει απέναντι, αλλά στην ουσία ήθελε να την απαγάγει. Όταν κατάλαβε ο Ηρακλής τις προθέσεις του, τον στόχευσε με τόξο. Πριν ξεψυχήσει, ο Κένταυρος πρόσφερε το δηλητηριασμένο αίμα του στη Δηιάνειρα, για να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που απειλείται.

Μετά από καιρό, πραγματικά, η Δηιάνειρα, ζήλεψε τον Ηρακλή και χρησιμοποίησε τον δηλητηριασμένο χιτώνα. Εκείνη την περίοδο ο Ηρακλής , θαύμαζε την Ιόλη, την κόρη του Ευρύτου που είχε διδάξει στον Ηρακλή το πώς να τοξεύει. Η Δηιάνειρα, λοιπόν, άλειψε τον χιτώνα του Ηρακλή με το δηλητηριασμένο αίμα και τον έστειλε με τον Λίχα στον Ηρακλή. Φορώντας τον χιτώνα ο Ηρακλής, ένιωσε ότι κολλά στο σώμα του σαν πυρακτωμένο αντικείμενο και, προσπαθώντας να τον βγάλει, αποσπούσε τις σάρκες του. Όταν η Δηιάνειρα πληροφορήθηκε το γεγονός, αυτοκτόνησε από τύψεις. Ο Ηρακλής ζήτησε να μεταφερθεί στην Τραχίνα. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Ηρακλής, υποφέροντας από τον πόνο, έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια το φαράγγι του Ασωπού, για να φτάσει στην κορυφή της Οίτης. Επίσης, υπήρχε και η μυθική ιστορία ότι ο ποταμός Γοργοπόταμος ανάβλυσε για να δροσίσει τον Ηρακλή.

Τελικά, από τη θέση Πυρά στην Οίτη, ο Ηρακλής εκσφενδόνισε από τα νεύρα του τον φίλο του Λίχα στο βάθος του Μαλιακού Κόλπου, κοντά στην Εύβοια, και από αυτόν προέκυψαν τα Λιχαδονήσια. Στο τέλος, αφού είχε απελπιστεί από τους δυσβάσταχτους πόνους, αποφάσισε να λυτρωθεί ρίχνοντας το σώμα του στη φωτιά. Χάρισε τα βέλη του στον φίλο του τον Φιλοκτήτη  και, αφού ετοίμασε  ο ίδιος τα ξύλα για τη φωτιά, ζήτησε από τον Φιλοκτήτη να ανάψει το πυρ.

Μετά τη συγκεκριμένη θυσία, ο Δίας κάλεσε τον Ηρακλή στον Όλυμπο και τον έκανε κοινωνό την τράπεζας των θεών. Του έδωσε μάλιστα για σύζυγό του την Ήβη, τη θεά της νεότητας. Έτσι ολοκληρώθηκε ο ένδοξος βίος του Ηρακλή, του οποίου η φήμη είναι αέναη και παγκόσμια.

(Επιτομή Ελληνικής Μυθολογίας, 1868)