slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

ΦΘΙΑ – ΠΗΛΕΑΣ

Κοντά στον σημερινό Δήμο Λαμιέων βρισκόταν η ομηρική Φθία, η πατρίδα των γενναίων Μυρμιδόνων και κυρίως του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.

Στη Φθία βρέθηκε ο Πηλέας, ο πατέρας του Αχιλλέα, και παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Ευρυτίωνα, την Αντιγόνη. Ωστόσο, μετά τον θάνατο της πρώτης γυναίκας του, ο Πηλέας ξαναπαντρεύτηκε τη Νηρηίδα Θέτιδα και έτσι απέκτησε τον Αχιλλέα.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η Θέτιδα, όταν ο γιός της ήταν νήπιο, τον βύθισε στα νερά της Στύγας, για να γίνει αθάνατος. Δυστυχώς, ενώ είχε βυθιστεί όλο σώμα του παιδιού στο νερό, έμεινε θνητό το σημείο από το οποίο το κρατούσε η μητέρα του, δηλαδή η φτέρνα του. Από αυτό το γεγονός έμεινε γνωστή «η Αχίλλειος πτέρνα», το ευάλωτο δηλαδή σημείο του Αχιλλέα, που έμελλε τελικά να είναι και το σημείο που θα τον οδηγούσε στον θάνατο.

Η Θέτιδα αγαπούσε πολύ τον γιο της, αλλά οι συχνές διαφωνίες με τον Πηλέα την υποχρέωσαν να εγκαταλείψει το παιδί της και να επιστρέψει στο ανάκτορο του πατέρας της, του Νηρέα.

Ο Πηλέας ενδιαφέρθηκε πολύ για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση του Αχιλλέα και για αυτό τον έστειλε κοντά στον αρχηγό των Δολόπων, τον Φοίνικα, ο οποίος του δίδαξε τη ρητορική και την πολεμική τέχνη. Επίσης, ως δάσκαλό του είχε και τον κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος του δίδαξε μουσική, ιατρική και δικαιοσύνη.

Μεγαλώνοντας ο Αχιλλέας έμελλε να γίνει ο νεότερος, ο ωραιότερος, ο γενναιότερος, ο ισχυρότερος και ο ενδοξότερος από τους ήρωες του Ομήρου.

Πραγματικά, η ηρωική ζωή του Αχιλλέα και ο ρόλος που διαδραμάτισε στον Τρωικό πόλεμο υμνήθηκαν από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Η «μήνις του Αχιλλέα», ο θύμος και η οργή του  ήταν άλλωστε και το θέμα του έπους.

(Παπαναγιώτου, 1971)