slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

Ελληνικά φύλα στην περιοχή του Σπερχειού

Αινιάνες: Το όνομά τους το πήραν από μία πόλη πλησίον των Τεμπών, την Αινία. Η κάθοδός τους από την Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την κάθοδο των Δωριέων. Κατέλαβαν την περιοχή μεταξύ της Όθρυος, της Οίτης και του Τυμφρηστού. Μετά από συγκρούσεις με τους παλιότερους κατοίκους, εδραιώθηκαν στην περιοχή και έκαναν την Υπάτη πρωτεύουσα και ορμητήριό τους.

Μαλιείς: Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής από την Οίτη μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο που ονομαζόταν Μαλίδα. Διακρίνονταν σε τρεις φυλές: τους Τραχινίους, τους Παραλίους και τους Ιερείς – Αμφικτύνας.

Οιταίοι: Αρχικά ήταν αυτόνομος λαός που κατοικούσε γύρω από την Οίτη και έκανε συνεχείς επιθέσεις στους γειτονικούς λαούς, όπως ήταν οι Μαλιείς. Τελικά, δημιούργησαν το «Κοινό των Θεσσαλών», με κυριότερες πόλεις την Αντίκυρα, την Ανθήλη, την Ηράκλεια και την Τραχίνια.

Δρύοπες: Κατοικούσαν μεταξύ της Οίτης και του Παρνασσού. Ανήκαν στους Προέλληνες ή Πρωτοέλληνες. Μαζί με τους Δωριείς, αρκετοί από αυτούς κατευθύνθηκαν στην Πελοπόννησο.

Δόλοπες: Η χώρα των Δολόπων ήταν ορεινή, κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας,  και οι κάτοικοί της ζούσαν φτωχικά και ασχολούνταν αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Γνωστός ήταν ο βασιλιάς τους, ο Φοίνικας, στον οποίο είχε αναθέσει ο Πηλέας την ανατροφή και τη μόρφωση του γιού του, Αχιλλέα.

(Καπνιάς, 2000)

Η Λαμία από μακριά (πηγή: Κορμάζου Παρασκευή)