slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο Αχιλλέας ήταν ο γιος του Πηλέα, του βασιλιά των Μυρμιδόνων στη Φθία. Για αυτόν τον λόγο ονομάζεται και Πηλείδης. Η μητέρα του ήταν η Νηρηίδα Θέτιδα.  Η μυθική παράδοση αναφέρει ότι ο Δίας και ο Ποσειδώνας βρίσκονταν σε διαμάχη για το ποιος θα γίνει ο σύζυγος της Θέτιδας, αλλά, επειδή πήραν ένα χρησμό ότι ο γιος που θα γεννούσε η θεά θα ήταν δυνατότερος από τον πατέρα του, αποφάσισαν να την αφήσουν να παντρευτεί κάποιον θνητό.

Πηγή εικόνας: http://users.sch.gr/ipap

Η Θέτιδα αγαπούσε πάρα πολύ τον γιο που απέκτησε από τον Πηλέα και προσπάθησε να τον κάνει άτρωτο, αφήνοντας όμως τη φτέρνα του ως το μοναδικό σημείο του σώματός το οποίο θα μπορούσε να πληγεί και το οποίο έμελλε να είναι ο λόγος του θανάτου του Αχιλλέα.

Ο Αχιλλέας έλαβε σπουδαία παιδεία κοντά στον κένταυρο Χείρωνα και τον αρχηγό των Δολόπων, τον Φοίνικα, στο Πήλιο, μαζί πιθανότατα με τον φίλο του τον Πάτροκλο.

Η Θέτιδα γνώριζε ότι ο γιος της θα πέθαινε, αν λάμβανε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, και προσπάθησε να τον προστατέψει κρύβοντάς τον στην αυλή του Λυκομήδη στη Σκύρο, μεταμφιέζοντάς τον μάλιστα σε κορίτσι. Εκεί, ωστόσο, ο Αχιλλέας απέκτησε ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο.

Οι υπόλοιποι ήρωες πάντως της εκστρατείας εναντίον της Τροίας επιθυμούσαν και τη συμμετοχή του γενναίου Αχιλλέα στο εγχείρημα. Έτσι, ο πολυμήχανος Οδυσσέας με ένα ακόμα πανούργο σχέδιό του κατόρθωσε να εμφανίσει την πραγματική ταυτότητα του μεταμφιεσμένου Αχιλλέα. Έφτασε στο παλάτι του Λυκομήδη με φορέματα και κοσμήματα και παράλληλα είχε μαζί του και ένα σπαθί. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υπόλοιπα κορίτσια ασχολήθηκαν με τα γυναικεία ρούχα, ενώ ο Αχιλλέας έπιασε στα χέρια του το σπαθί αποκαλύπτοντας έτσι τον πραγματικό του εαυτό. Ο Οδυσσέας στη συνέχεια τον έπεισε να ακολουθήσει και τους υπόλοιπους ήρωες στην Τροία.

Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου ο Αχιλλέας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. Αρχικά, ο υποτιθέμενος γάμος με αυτόν έπεισε την Κλυταιμνήστρα να μεταφέρει στην Αυλίδα την κόρη της την Ιφιγένεια και τελικά να θυσιαστεί για την έναρξη του πολέμου.

Κυρίως, όμως, ο Αχιλλέας έμεινε γνωστός ως ο πιο γενναίος, ο πιο δυνατός και ο πιο ενεργός ήρωας των Αχαιών. Σύμφωνα με τον Όμηρο κατά τη διάρκεια του δεκαετή πολέμου ο Αχιλλέας κατέλαβε 11 πόλεις και 12 νησιά. Ανάμεσα στα λάφυρά του ήταν και η Βρισηίδα, που στάθηκε η αφορμή για την έντονη διαμάχη του με τον Αγαμέμνονα. Ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Χρυσηίδα και να πάρει στη θέση της Βρισηίδα του Αχιλλέα και, κατά συνέπεια, να ξεκινήσει μία σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του έπους. Η «μήνις», ο θυμός του Αχιλλέα, άλλωστε, αποτελεί και το θέμα της Ιλιάδας του Ομήρου.

Ο Αχιλλέας, λόγω της οργής του προς τον Αγαμέμνονα, εγκατέλειψε τον πόλεμο και αυτό το γεγονός είχε ολέθριες συνέπειες στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Επανήλθε στη μάχη μόνο για να εκδικηθεί τον θάνατο του φίλου του, του Πατρόκλου, και σκότωσε τελικά τον Έκτορα, τον ισχυρότερο Τρώα πολεμιστή. Στη συνέχεια έπεσε και ίδιος νεκρός από ένα δηλητηριώδες βέλος του Πάρη, το οποίο κατευθύνθηκε ωθούμενο από τον θεό Απόλλωνα στην «αχίλλειο πτέρνα» του. Έτσι, τελείωσε ο βίος αυτής της μεγαλειώδους προσωπικότητας, που εμπνέει διαχρονικά τους ανθρώπους σε όλη την υφήλιο.

( Κακριδής, 2014)