slider-1
slider-2
slider-3
slider-4
slider-5
slider-6
slider-7
slider-8
slider-9
slider-10
previous arrow
next arrow
Shadow

20ος ΑΙΩΝΑΣ

Ο εικοστός αιώνας, όπως ήταν φυσικό, χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη στην πόλη της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από εξελίξεις ανάλογες με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Αρχικά, κατά το 1908 πραγματοποιήθηκαν διαδικασίες για τον ηλεκτροφωτισμό της Λαμίας. Στη συνέχεια, κατά το έτος 1912 κτίστηκε το δικαστικό μέγαρο της Λαμίας με τη χρηματική χορηγία του Ανδρέα Συγγρού, γνωστού ευεργέτη του συνόλου της Ελλάδας.

Παράλληλα, την ίδια χρονιά αρχίζουν και οι διαδικασίες θεμελίωσης του «Πέτρινου» Γυμνασίου της Λαμίας. Στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν παλαιότερα το τουρκικό τέμενος, που λεγόταν «Κουρσούμ» Τζαμί, που σημαίνει «μολυβδοσκέπαστο τζαμί».

Η ΟΔΟΣ ΑΙΝΙΑΝΩΝ (πηγή: Κορμάζου Παρασκευή)

Το 1914 ιδρύθηκε το Διδασκαλείο της Λαμίας, το οποίο λειτούργησε ως το 1936 και στη συνέχεια θα μετεξελίχθηκε σε Παιδαγωγική Ακαδημία.

Το έτος 1922 πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η δίκη του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου για το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», που είχε εκδώσει αυτός και οι συνεργάτες του. Στη δίκη ρητόρευσε ο 34χρονος, τότε,  Γεώργιος Παπανδρέου.

Το 1923 ιδρύθηκε, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η συνοικία της «Νέας Μαγνησίας».

Κατά το έτος 1925 μετεγκαταστάθηκε στη Λαμία από το μοναστήρι της Μαλεσίνας, όπου λειτουργούσε από το 1923, η Εκκλησιαστική Σχολή, η οποία λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα. Στις μέρες μας λειτουργεί ως Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας.

Κατά το έτος 1938 το μεικτό γυμνάσιο της Λαμίας χωρίστηκε σε Αρρένων και Θηλέων. Τα αγόρια πια φοιτούσαν στο Πέτρινο της οδού «Υψηλάντου» και τα κορίτσια στο «Μουστάκειο». Τότε, επομένως, και ιδρύθηκε το «Μουστάκειο» Γυμνάσιο Θηλέων Λαμίας.

Το 1938 ιδρύθηκε το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και το 1938 το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Το έτος 1941, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα βρίσκεται υπό Γερμανική Κατοχή. Κατά την 18η Απριλίου 1941, μάλιστα, ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, τα Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη. Ωστόσο, στις 25 Νοεμβρίου του 1942 πραγματοποιήθηκε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από αντάρτες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Άγγλους σαμποτέρ. Μετά από δύο χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου του 1944 η Λαμία απελευθερώθηκε.

Κατά το έτος 1948 ιδρύθηκε το Σανατόριο της Λαμίας, ενώ το 1954 ιδρύθηκε η Αστική Συγκοινωνία Λαμίας.

Το έτος 1955 εγκαινιάστηκε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λαμίας. Το 1961 εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Η πρώτη παράσταση που παρουσιάστηκε ήταν το έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου: «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» με πρωταγωνίστρια τη γνωστή ηθοποιό Κυβέλη, η οποία ήρθε ειδικά για να τιμήσει τα εγκαίνια του Θεάτρου. Δήμαρχος ήταν ο Ιωάννης Παπασιόπουλος.

Το έτος 1964 τελέστηκαν στη Λαμία τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Έλληνα «Τσολιά», ο οποίος έχει στηθεί στην πλατεία «Πάρκου». Τον φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Τόμπρος και Περαντηνός. Δήμαρχος ήταν ο Απόστολος Κουνούπης και νομάρχης ο Εμμανουήλ  Παϊτάκης. Αποκαλύφθηκε την 4η Οκτωβρίου, διότι την ημερομηνία εκείνη το 1912 κηρύχθηκε ο πόλεμος της Ελλάδας κατά της Τουρκίας και στους Βαλκανικούς πολέμους είχαν αναδειχθεί για τη γενναιότητά τους οι Έλληνες Τσολιάδες.

Το 1964 ιδρύθηκε ο Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» και το 1967 ιδρύθηκε η «Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας».

Το 1973 ιδρύθηκε το «Ιστορικό Αρχείο Λαμίας», τα σημερινά Γ.Α.Κ. –  Αρχεία Νομού Φθιώτιδας.

Το 1982 ιδρύθηκε το Θέατρο Σκιών Λαμίας με ιδρυτή τον Μιχάλη Χατζάκη. Το έτος 1984 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας με την επωνυμία «Αλέκος Κοντόπουλος».

Το 1991 τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος κοσμεί την πλατεία «Λαού» στη Λαμία.

(Νάτσιος, 2013)

 

Σχετικές ιστοσελίδες:

Η Λαμία τον 19ο και 20ο αιώνα μέσα από φωτογραφίες (https://www.dailymotion.com/video/x5awhr1)